Forskere tager kampen op mod kopivarer

Nyt fra Focus Advokater P/S, den 10.4.2019

Forskere tager kampen op mod kopivarer

Snart kan du nemt tjekke, om varen, du har købt, er en kopivare. Forskere fra Københavns Universitet har opfundet et nyt våben mod kopivarer. Med et kemisk fingeraftryk kan du med en app på din mobil hurtigt se om den vare, du har købt, er en kopi. Testen af de kemiske fingeraftryk har givet succesrate på 100 %.

Måske du har prøvet at komme hjem fra en rejse med dit nyindkøbte ur eller din designer-taske for så at finde ud af, at det er en kopivare. Branchen for kopivarer er en voksende milliardindustri, og det kan være svært for forbrugere at vide sig sikre og navigere uden om kopivarerne.

I dag er det ikke længere alene luksusprodukter, som bliver forfalsket, men stort set alle produkttyper, f.eks. legetøj, sko, medicin, kosmetik, mad og drikkevarer.

Handlen med kopivarer er globalt problem. En ny rapport fra OECD og det europæiske varemærkekontor, EUIPO, viser, at handlen med kopivarer er steget fra 2,5 % til i dag at udgøre op til 3,3 % af verdenshandlen svarende til ca. 3.346 mia. kr. Importen af kopivarer til EU estimeres at være steget fra 5 % til 6,8 %.

 

Kemiske fingeraftryk skal afsløre kopivarer

To forskere fra Københavns Universitet har udviklet et særligt mærkningssystem, som er 100 % piratsikkert og giver hver enkelt vare et unikt fingeraftryk.

Det kemiske fingeraftryk, som sprayes ud på en stregkode, består af gennemsigtigt blæk, som indeholder forskellige mikropartikler. Mærkningssystemet fungerer ligesom, hvis man kaster en håndfuld sand på en overflade, så danner partiklerne tilfældige men helt unikke mønstre. Med denne metode er chancen for, at der opstår to identiske mønstre lig nul, og derfor er det umuligt at kopiere dem.

 

Det kemiske fingeraftryk er testet med en succesrate på 100 %

Forskerne har foretaget godt 10.000 tests med en succesrate på 100 %, som har bevidst, at deres metode virker. Producenter kan spraye blækket på alle slags stregkoder uanset materialet. Systemet fungerer ved at hver enkelt vare, der forlader fabrikken, er udstyret med sit eget fingeraftryk, som kan registreres i en database.

 

Du kan selv tjekke dine varer med mobilen

Systemet gør det muligt for dig at tjekke din vare. Med din mobil kan du scanne varens fingeraftryk med en app og tjekke, om det matcher med billedet i databasen. 
Københavns Universitet har taget patent på mærkningssystemet. På nuværende tidspunkt mangler de kun software-delen. App’en forventes at være færdig i løbet af det næste år.

Jeg vælger ægte

Flere tiltag i kampen mod kopivarer er sat i værk. For nylig blev hjemmesiden www.jegvælgeraegte.dk lanceret, som er en hjemmeside, hvor forbrugere og virksomheder kan søge viden om kopivarer og ulovlig streaming af musik og film, og hvordan man kan undgå kopivarer.

Et andet initiativ i kampen mod kopivarer kommer fra SØIK. For at håndhæve immaterielle rettigheder over for kriminelle har SØIK oprettet en permanent IPR-enhed, som skal efterforske og strafforfølge sager omkring krænkelse af immaterielle rettigheder.

Læs også IPR nyt

Indlæg af
Mette Norrild

Mette Norrild

Juridisk assistent, IPR-sagsbehandler - kontraktret Læs mere
Michael Clemmensen

Michael Clemmensen

Partner, advokat (H), certificeret voldgiftsdommer Læs mere