IPR (Intellectual Property Rights)

Specialjura

Hvad er IPR?

I daglig tale bliver immaterielle rettigheder ofte forkortet som ”IPR” med udgangspunkt i den engelske betegnelse ”intellectual property rights”. Direkte oversat betyder det rettigheder til intellektuelle frembringelser som f.eks. forretningskendetegn, varemærke, design, patent og kunstværker. Disse rettigheder og den heri bestående beskyttelse er en ganske afgørende faktor for driften af en succesfuld virksomhed.

En immateriel rettighed sætter dig som indehaver i stand til at vælge, hvem der skal have adgang til at udnytte rettigheden – evt. mod licensbetaling – og herunder også adgang til at forbyde andres uberettigede brug eller snyltning af dine rettigheder.

Mange virksomheder har langt flere rettigheder, end de selv tror


Er du indehaver af immaterielle aktiver, som design, varemærke eller øvrige forretningskendetegn, er det vigtigt, at du sikrer, at de bliver beskyttet evt. ved en registrering. Samtidig er det vigtigt, at du holder øje med dine rettigheder, så andres eventuelle ulovlige brug kan blive påtalt hurtigst muligt. Opnår du varemærke-, design-, brugsmodelregistrering eller patent, bliver dine rettigheder beskyttet allerede fra ansøgningsdatoen – og altså ikke fra det tidspunkt, ansøgningen bliver godkendt.

Hvis du konstaterer, at din virksomheds rettigheder krænkes, f.eks. ved at en anden virksomhed kopierer dit varemærke, er det vigtigt med en hurtig, kompetent indgriben over for krænkere i både ind- og udland. Det samme gælder, hvis du i din virksomhed bliver mødt med påstande om krænkelser.

Hvordan kan Focus Advokater hjælpe din virksomhed?


Vi rådgiver om alle relevante forhold inden for immaterialret, både om de juridiske aspekter inden for patenter, brugsmodeller, design, varemærker og ophavsret, men også om strategiske overvejelser. Focus Advokater kan bistå dig med skræddersyede strategier, som kan give konkurrencemæssige fordele for din virksomhed på markedet.


Focus Advokaters team af IPR-specialister står klar til i samarbejde med dig om at lægge den bedste IPR-strategi for din virksomhed. Du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale eller hvis du har konkrete spørgsmål.

 

Du bedes give samtykke til marketing-cookies for at kunne se denne video.

Partner Maria Malling Eriksen er verificeret ekspert inden for immaterialret.

Vi rådgiver bl.a. indenfor:
Kontakt os
Michael Clemmensen

Michael Clemmensen

Partner, advokat (H), certificeret voldgiftsdommer Læs mere
Jesper Kruse  Markvart

Jesper Kruse Markvart

Partner, advokat (L), LL.M. in Competition Law and Economics Læs mere
Mette Norrild

Mette Norrild

Juridisk assistent, IPR-sagsbehandler - kontraktret Læs mere
Rikke  Graff Merkel

Rikke Graff Merkel

Juridisk konsulent, cand. jur. Læs mere