Distributør politianmeldt af Konkurrencerådet for at hæve priserne

Distributør politianmeldt af Konkurrencerådet for at hæve priserne

Af: Jesper Kruse Markvart, LL.M. (BSC) Competition Law & Economics, Focus Advokater P/S, den 6.4.2018

Konkurrencerådet har 31. januar 2018 anmeldt en distributør til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale Bagmandspolitiet - for at have hævet deres priser på et lægemiddel fra 45 kr. til 945 kr.

Sagen i korte træk

I 2013 vandt en leverandør et udbud om en rammekontrakt til at levere et lægemiddel til en indkøbsorganisation. Da leverandøren i foråret 2014 imidlertid ikke kunne levere alligevel, måtte indkøbsorganisationen købe lægemidlet af en anden, der var distributør i form af en eksklusivaftale i Danmark. I april 2014 hævede denne distributør priserne fra 45 kr. pr. pakke til 945 kr. pr. pakke (en prisstigning på 2000%).

Konkurrencerådet fandt, at distributøren indtog en dominerende stilling på markedet og derfor er underlagt særlige pligter i forbindelse med prissætning. Blandt andet må priserne ikke være urimeligt høje. Da distributøren ikke har kunnet begrunde prisstigningen fra 45 kr. til 945 kr. fandt Konkurrencerådet, at priserne var urimeligt høje.

 

Focus Advokaters bemærkninger
Sagen viser, at virksomheder, der indtager en dominerende stilling på markedet, grundigt skal overveje de konkurrenceretlige aspekter inden en prisforhøjelse iværksættes – særligt i tilfælde, hvor konkurrenter oplever leveringssvigt.

 

Har du spørgsmål?
Har du brug for råd og vejledning vedrørende aftaleforhold eller andet med afsæt i konkurrencelovens regler, er du velkommen til at kontakte Focus Advokaters team for konkurrenceret.

Indlæg af
Jesper Kruse  Markvart

Jesper Kruse Markvart

Advokat, LL.M. in Competition Law and Economics Læs mere