Nye skærpede regler for skattemyndighedernes godkendelse af velgørende organisationer

26.5.2014

Skatteministeriet har i en ny bekendtgørelse skærpet reglerne for velgørende organisationers opnåelse af godkendelse. Derfor skal alle godkendte velgørende organisationer inden den 1.10.2014 på ny søge godkendelse hos skattemyndighederne, idet den hidtil gældende godkendelse med virkning pr. 1.1.2015 tilbagekaldes. 

Skattemyndigheders godkendelse er en forudsætning for velgørende organisationers mulighed for den særlige momskompensation for, at velgørende organisationers indtægter primært er momsfrie. Ligeledes er godkendelsen en forudsætning for donorernes skattefradrag for deres donationer til de velgørende organisationer. 

Det er derfor af stor betydning for rigtig mange velgørende organisationer, som bl.a. omfatter privatskoler, foreninger og religiøse samfund.

Hidtil har det været en betingelse for velgørende organisationers opnåelse af godkendelse, at organisationen i en periode på tre år gennemsnitligt skulle modtage donationer fra flere end 100 donorer. Med den nye bekendtgørelse er det nu en betingelse for opnåelse af godkendelsen, at antallet af donorer årligt skal være over 100. 

Som noget væsentligt nyt er der ligeledes indført et mindstebeløb, idet det nu kun er donorer, der giver et beløb på mindst kr. 200, der kan medtages i ovennævnte opgørelse af antallet af årlige donorer. 

Det er ligeledes en betingelse for opnåelse af godkendelsen, at det dokumenteres, at den velgørende organisationens årlige bruttoindtægt eller formue er over kr. 150.000. 

Foreninger, der er et selvstændigt retssubjekt, skal ligeledes fortsat dokumentere, at antallet af kontingentbetalende medlemmer overstiger 300, og at foreningens sædvanlige administrationsudgifter kan dækkes af kontingentbetalingerne. 

Alle velgørende organisationer skal inden den 1.10.2014 tilsende SKAT dokumentation for, at organisationen opfylder ovenstående betingelser, idet organisationen med virkning fra 1.1.2015 ellers vil miste godkendelsen. 

Skærpelsen, der konkret kan medføre til tabet af den særlige momskompensation, vil særligt kunne ramme velgørende organisationer af mindre størrelse. Skærpelsen vil derfor have en negativ indvirkning for disse organisationers økonomi. 

Ligeledes medfører skærpelsen en forøget administrativ byrde for velgørende organisationer ved, at organisationerne nu skal bruge flere ressourcer på at dokumentere, at man opfylder ovenstående betingelser.

Af: Advokatfuldmægtig Soheil Mohammadi

Indlæg af