Ny selskabsform på vej - medarbejderne kan redde arbejdspladsen

13.10.2014

Med et nyt lovforslag vil Erhvervs- og Vækstministeriet indføre en forsøgsordning med en ny selskabstype; et medarbejderinvesteringsselskab (MS). Ideen er, at medarbejdere kan investere deres lønmidler til gavn for den virksomhed, som de er ansat i. Ordningen kendes fra det lukningstruede slagteri på Bornholm, hvor medarbejderne indvilligede i at investere en del af deres løn i slagteriet. Efter lovforslaget skal forsøget i første omgang løbe i 3 år, hvorefter det skal evalueres.

Sideløbende med dette lovforslag, har skatteministeriet udarbejdet et forslag til udskydelse af medarbejdernes skattebetaling af deres indskud. Det kan der læses mere om i indlægget her;  ”Medarbejderinvesteringsselskaber – skal medarbejderne redde arbejdsgiveren?.
Ordningen er tænkt som en generelt tilgængelig model, hvor der ikke er sat begrænsninger for hvilke virksomheder, der kan benytte sig af den nye foreslåede mulighed. Det må imidlertid antages, at et MS med kun få medarbejderdeltagere vil have en begrænset investeringsvolume, når det medtages, at den enkelte deltagers indskud af lønmidler er begrænset til 7,5% af kontantlønnen (minus AM-bidrag) og maksimum i alt 30.000 kr. pr. år.

Etablering
Fleksibilitet er et ønsket nøgleord i forbindelse med forslaget. Der stilles således i lovudkastet blandt andet ikke krav om, at alle medarbejdere skal deltage i MS ‘et, ligesom der heller ikke er foreslået bestemmelser om, at ledelsen skal være omfattet.
 
Medarbejderinvesteringsselskabet skal registreres i og have sine vedtægter godkendt af Erhvervsstyrelsen og skal bestå af to typer deltagere: En virksomhedsdeltager og en eller flere medarbejderdeltagere. 
 
Virksomhedsdeltageren, der skal være et aktie- eller anpartsselskab, hæfter personligt og ubegrænset, mens medarbejderdeltagerne alene hæfter begrænset med de indskudte lønmidler og risikerer dermed kun at miste sin indskudte løn.
 
Indtræden i MS ‘et som medarbejderdeltager kan ske ved individuel eller fælles aftale og ved indtræden binder medarbejderen de indskudte midler i minimum 3 år, før de igen kan trækkes ud.
 
Et MS skal ledes som udgangspunkt alene af en bestyrelse, der er bestående af lige mange  repræsentanter valgt af henholdsvis virksomhedsdeltageren og medarbejderdeltagerne, med mindre andet fremgår af vedtægten. Virksomhedsdeltageren kan imidlertid ansætte en direktør til at varetage den daglige ledelse af selskabet, som da vil indgå i ledelsen sammen med bestyrelsen.
 
Investering
MS'et skal have til formål at tilvejebringe finansiering til at modernisere eller udvikle den virksomhed, medarbejderne er ansat i. Det kan både ske ved, at MS'et tegner aktier i virksomheden, stiller ansvarlig lånekapital til rådighed, yder almindeligt lån til virksomheden eller stiller sikkerhed for virksomheden. Der kan derudover foretages indskud af risikovillig kapital i f.eks. underleverandører og aftagere. 
 Af: Advokat Heidi Bøgelund Hansen og trainee Nikolai Svendsen Dokkedahl 
Indlæg af