Husk at få registreret dit selskabs reelle ejere

Nyt fra Focus Advokater P/S, den 23.5.2017

I dag træder lov nr. 262/2016 om indførelse af register over reelle ejere i kraft. Ændringen medfører, at selskaber skal registrere selskabets reelle ejere. Bemærk, at der er ikke nødvendigvis er sammenhæng mellem selskabets legale ejere og selskabets reelle ejere. Det er derfor et krav, at begge dele registreres.


Hvilke selskaber gælder reglerne for?
Reglerne gælder for aktieselskaber (A/S), anpartsselskaber (ApS), iværksætterselskaber (IVS), partnerselskaber (P/S), kommanditselskaber (K/S), interessentskaber (I/S), fonde (erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende), finansielle virksomheder, virksomheder med begrænset ansvar (AMBA, FMBA, SMBA) og europæiske virksomhedsformer (SE, SCE, EØFG).


Hvem er selskabets reelle ejere?
Selskabets reelle ejer/ejere er den eller de fysiske personer, der direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer en tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne, eller som udøver kontrol ved hjælp af andre midler. Ejere af selskaber, hvis ejerandele handles på et reguleret marked eller et tilsvarende marked, som er undergivet oplysningspligt i overensstemmelse med EU-retten eller tilsvarende internationale standarder er dog ikke omfattet, og skal derfor heller ikke registreres.


Hvornår kontrollerer en fysisk person en tilstrækkelig del af ejerandele eller stemmerettigheder?
Udgangspunktet er, at en tilstrækkelig del af ejerandele eller stemmerettigheder svarer til, at man ejer eller kontrollerer ca. 25 % af virksomheden.

Man kan dog også betragtes som reel ejer, hvis ejerandelen eller stemmerettighederne er mindre end 25 %. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis man ejer 15 % af kapitalen, men samtidig har ret til at udpege bestyrelsesmedlemmer.

Der er altså en bred definition af, hvem selskabets reelle ejere er. Der skal derfor foretages en konkret vurdering i hvert tilfælde baseret på indhentede oplysninger.


Hvad gør man, hvis selskabet ingen reelle ejere har eller hvis disse ikke kan identificeres?
De registrerede medlemmer af selskabets daglige ledelse registreres som virksomhedens reelle ejere. For kapitalselskaber betragtes direktionen som den daglige ledelse. For fonde og foreninger betragtes bestyrelsen som den reelle ejer. For selskaber underlagt lov om visse erhvervsdrivende virksomheden vil afgrænsningen af selskabets daglige ledelse bero på en konkret vurdering. I samme forbindelse skal det registreres, om den daglige ledelse er registreret som følge af, at det ikke har været muligt at identificere reelle ejere, eller som følge af, at den daglige ledelse faktisk også er de reelle ejere.


Hvad er fristen for registrering af virksomhedens reelle ejere?
Registreringen kan påbegyndes pr. dags dato og den ultimative frist for registrering er den 1. december 2017.


FOCUS anbefaler
Vi anbefaler, at du eller dit selskab får registreret selskabets reelle ejere på virk.dk. Ønsker I bistand til at vurdere, hvem selskabets reelle ejere er eller til at få registreret oplysningerne, er I velkomne til at kontakte Focus Advokaters afdeling for selskabsret.

 

Af: Advokatfuldmægtig Kristina Juul Nielsen, den 23.5.2017.

Indlæg af