Fradragsret eller ej

Nyt fra Focus Advokater, den 30.3.2016

Skatterådet har for nylig taget stilling til 5 sager om fysiske personers fradrag for tab efter kursgevinstloven. Sagerne har bl.a. baggrund i sagen om Cimber Sterlings konkurs, hvor Skatteministeriet tilbage i 2012 meddelte, at kunder, der havde forudbetalt deres flybilletter, kunne fradrage deres tab. Skatterådet har nu fastslået, at der er en administrativ praksis for, at fysiske personer har ret til fradrag for tab, såfremt personen har forudbetalt en ydelse, som ikke leveres eller er mangelfuld, og der dermed lides et tab. Det gælder flybilletter som i Cimber Sterling-sagen, men også f.eks. hvis personen har forudbetalt et nyt køkken, som ikke leveres eller viser sig mangelfuldt.

Som reaktion på Skatterådets 5 afgørelser har SKAT varslet, at praksis på dette område ændres, således at der ikke længere skal være fradragsret efter kursgevinstloven, når der er sket forudbetaling.


Hvornår er der så fradragsret for fysiske personer efter kursgevinstloven?

Der er fradragsret efter kursgevinstlovens § 14 i de tilfælde, hvor en person lider et tab på en fordring, der er stiftet efter den 27.1.2010.
Tabet kan kun fradrages, hvis årets nettotab overstiger bagatelgrænsen på kr. 2.000. Tabet skal være endeligt konstateret.

Der er ikke fradrag for tab i følgende eksempler:

  • En person har udlånt et beløb til sin ægtefælle (eller forældre, bedsteforældre, børn, børnebørn eller andre nærtstående)
  • En person har udlånt et beløb til et selskab, hvori personen er eller har været hovedaktionær
  • En person er udsat for f.eks. bedrageri over nettet i privatsfæren (der er tale om et ikke-fradragsberettiget formuetab)
  • En person har et erstatningskrav mod en håndværker, som har forvoldt skade på personens private ejendom (der er tale om et ikke-fradragsberettiget formuetab)
  • En person har forudbetalt for en ydelse i privatsfæren, der ikke leveres eller er mangelfuld (efter gældende administrativ praksis er der fradragsret for tabet på forudbetalingen, men efter SKATs opfattelse skal der ikke længere være fradragsret).

 

Af: Advokat Heidi Bøgelund Hansen, den 30.3.2016.

 

Indlæg af