Genoptagelse af ejendomsvurderinger

Nyt fra Focus Advokater, den 13.10.2016

3 nye afgørelser fra Landsskatteretten om genoptagelse af ejendomsvurderinger understreger, hvor vigtigt det er at sørge for, at oplysningerne i BBR er korrekte, og at overholde den almindelige frist for klage over ejendomsvurderinger.

Tilbage i 2013 blev reglerne for genoptagelse af ejendomsvurderinger ændret, således at man pr. 1.1.2013 ikke længere kan få sin ejendomsvurdering genoptaget, selvom ejendommen f.eks. er blevet solgt til en værdi, der ligger langt under vurderingen. Det er nemlig et krav, at man skal kunne påvise, at vurderingen er foretaget på ”et fejlagtigt grundlag som følge af fejlagtig eller manglende registrering af ejendommens grundareal, bygningsareal, planforhold eller lignende faktiske forhold”. Derimod kan man ikke få genoptagelse, hvis SKAT ”blot” har ramt forkert på det beløbsmæssige skøn.

Efter 2013 skal der således skelnes mellem ”fejlagtig registrering af faktiske forhold” og ”beløbsmæssige skøn”, når det skal afgøres om en vurdering kan genoptages. Landsskatteretten har i 3 nye afgørelser fortolket dette.

I den ene sag (SKM.2016.455LSR) fandt Landsskatteretten ikke, at forhold vedrørende bygningers anvendelse kunne begrunde genoptagelse. SKAT havde i sin vurdering lagt til grund, at den ene bygning blev anvendt til kontor/kantine, selvom den rent faktisk blev anvendt til lager (lager vurderes traditionelt langt lavere end kontor/kantine). Skatteyder tabte sagen, fordi det ikke fremgik af BBR, at bygningen anvendtes til lager.

I den anden sag (SKM.2016.457LSR) fandt Landsskatteretten ikke, at placering af en ejendom i et boligområde, selvom der var tale en erhvervsejendom, kunne begrunde genoptagelse.

I den tredje sag (SKM.2016.446LSR) fandt Landsskatteretten ikke, at forhold vedrørende ejendommens anvendelsesmuligheder, vedligeholdelsesmæssige stand samt forurening kunne begrunde genoptagelse.

Det fremgår ikke, om sagerne er indbragt for domstolene.

Det har ikke været muligt at klage over sin ejendomsvurdering i flere år nu pga. suspensionen af ejendomsvurderingssystemet. Når systemet forhåbentlig i 2018/2019 begynder at spytte ejendomsvurderinger ud, er det således særdeles vigtigt at overholde klagefristen, hvis man er uenig i vurderingen. Man bør også undersøge nøje, om vurderingen baserer sig på korrekte oplysninger, herunder om der er fejl i BBR.

 

Af: Advokat Heidi Bøgelund Hansen, den 13.10.2016.

Indlæg af