Opsigelse af agentforhold i Tyskland | Dänische Advokaten, Focus Advokaters tyske afdeling

Opsigelse af agentforhold i Tyskland

Nyt fra Dänische Advokaten, Focus Advokaters tyske afdeling, den 7.5.2021

Opsigelse af agentforhold i Tyskland

En handelsagent har efter tysk ret en række rettigheder, som ikke kan afviges ved aftale. Dette gælder også, når virksomheden ønsker at opsige samarbejdet med agenten. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, når din virksomhed står over for at skulle opsige et agentforhold? Det giver vi dig et indblik i.

Som dansk virksomhed, der ønsker at markedsføre og sælge sine produkter i Tyskland, kan det være en fordel at indgå et i et agentforhold med en lokal agent, som har kendskab til markedet og som kan hjælpe med etablingen af virksomheden i Tyskland. Skulle der i løbet af samarbejdet opstå tvister eller misligholdelse af aftalen, som gør, at virksomheden ønsker at opsige samarbejdet, er det dog vigtigt at have styr på reglerne for opsigelse af agentforholdet.

Dänische Advokaten er Focus Advokaters afdeling for dansk/tysk ret.

Dänische Advokaten er Focus Advokaters afdeling for dansk/tysk ret.

Bl.a. skal man være opmærksom på, at agenten sandsynligvis ikke accepterer en aftale om, at dansk ret finder anvendelse. Selvom der i kontrakten mellem parterne er aftalt, at det er dansk ret, der finder anvendelse, så findes der i tysk ret regler, som beskytter handelsagenters rettigheder i Tyskland, som ikke kan fraviges. Derfor skal man som udgangspunkt regne med, at tvister i forbindelse med et agentforhold afgøres efter tysk ret.


Opsigelsesvarsel

Hvis virksomheden ikke har indgået aftale om, at kontrakten gælder for en bestemt periode, så kan virksomheden efter tysk ret opsige agentforholdet med følgende opsigelsesvarsel:

  • Inden for det første år er der en 1 måneds varsel
  • Inden for det andet år er der 2 måneders varsel
  • Inden for det tredje til femte år er der 3 måneders varsel
  • Ved kontrakter, som har varet over 5 år, er der 6 måneders varsel.

 

I dansk ret gælder følgende varsler:

  • Inden for det første til femte år er der 1,5 måneders varsel
  • Ved kontrakter, der er mere end fem år er der 6 måneders varsel.


Hvordan opsiges agentforholdet?

Inden agentforholdet opsiges, er det vigtigt, at virksomheden har styr på, hvordan agentforholdet opsiges korrekt. I henhold til de tyske lovregler findes der ikke nogen særlige formkrav med hensyn til opsigelse af et agentforhold.  Typisk er der i agentaftalen dog aftalt, at opsigelsen skal ske skriftligt. I Tyskland betyder det et fysisk brev på papir med underskrift på.  Et indscannet brev eller endda blot en mail er ikke tilstrækkelig, hvis man ønsker gyldigt at opsige agentforholdet. Derfor skal man altid tjekke aftalen med hensyn til formkrav og med hensyn til om det aftalte opsigelsesvarsel eventuel er længere end i henhold til loven.

Underskrift på opsigelsen skal ske i henhold til tegningsreglen. Det anbefales, at opsigelsen overbringes eller sendes rekommanderet, og at man får kvitteret for modtagelsen. Hvis agenturgiveren ønsker, at en anden, f.eks. en advokat opsiger agentforholdet på vegne af agenturgiveren, skal dette ske med baggrund i en skriftlig fuldmagt, som skal vedlægges opsigelsen som original. Ellers er agenten berettiget til at afvise opsigelsen.

Står man som virksomhed over for en situation, hvor man ønsker agentforholdet bragt til ophør, så anbefaler Dänische Advokaten, at man søger en professionel vurdering, inden man afgiver opsigelsen skriftligt.


Hjælp til opsigelse af agentforhold

Dänische Advokaten har stor erfaring med retssager og tvister vedrørende ophævelse eller opsigelse af agentforhold i Tyskland. Har du spørgsmål eller ønsker du hjælp til i forbindelse med dansk/tysk ret, så er du velkommen til at kontakte Focus Advokaters tyske afdeling; Dänische Advokaten.

Indlæg af
Jacob von Gehren

Jacob von Gehren

Advokat, Rechtsanwalt, Honorær konsul for Tyskland Læs mere
Mette Norrild

Mette Norrild

Juridisk assistent, IPR-sagsbehandler - kontraktret Læs mereKontakt os

Se alle medarbejdere eller søg herunder

Tilmeld nyhedsbrev

Hold dig opdateret med nyheder fra Focus Advokater

Tilmeld

Nyheder
Se flere nyheder