Omregistrering af dit IVS – fristen nærmer sig

Nyt fra Focus Advokater P/S, den 20.9.2021

Husk at få omregistreret dit IVS – fristen nærmer sig!

Folketinget vedtog i april 2019 at afskaffe iværksætterselskabet (IVS) som selskabsform. Eksisterende IVS’er skal derfor omregistreres til anpartsselskaber (ApS’er) eller opløses inden den 15. oktober 2021. Hvis fristen overskrides, kan selskabet blive tvangsopløst. Læs mere her.

Kravene til omregistrering af IVS

For at omregistrere et IVS er der nogle krav, man skal være opmærksom på.

I forbindelse med omregistreringen af IVS til ApS skal anpartskapitalen forhøjes til 40.000 kr., som er minimumskapitalen for et anpartsselskab.

Selskabsnavnet skal desuden ændres fra ’iværksætterselskab’ eller ’IVS’ til ’anpartsselskab’ eller ’ApS’, og vedtægterne skal opdateres, så de opfylder kravene for anpartsselskaber.

Omregistreringen skal anmeldes inden for 2 uger efter generalforsamlingens beslutning. Omregistreringen anmeldes på Virk.dk, hvor de selskabsretlige dokumenter til brug for omregistrering skal vedhæftes. Der opkræves ikke gebyr for omregistreringen.

Ved udgangen af 2020 vedtog Folketinget desuden en ny lov, der gjorde det lettere at omdanne iværksætterselskaber. Ifølge loven skal der ikke længere udlignes en eventuel negativ egenkapital som betingelse for omregistrering af selskabet. Det medfører, at ejerne alene skal indbetale differencen mellem den registrerede selskabskapital og minimumskravet til anpartskapitalen på 40.000 kr., det vil I praksis sige 39.999 kr.


Opløsning af IVS

Hvis omdannelse ikke er muligt, eller det ikke ønskes, vil det være muligt at opløse IVS’et efter de almindelige regler om opløsning af selskaber.

Der er tre forskellige måder, hvorpå IVS’et kan ophøre: Opløsning ved betalingserklæring, likvidation eller tvangsopløsning. Den simpleste måde er her at opløse selskabet ved betalingserklæring. Dette indebærer, at selskabet afvikles, og alle kreditorer betales, hvorefter ejerne afgiver en erklæring over for Erhvervsstyrelsen om, at al gæld – forfalden som uforfalden – er betalt, og at IVS’et er opløst. Der skal desuden indhentes en erklæring fra Skattestyrelsen om, at der ikke er ubetalte afgifts- og skattekrav vedrørende IVS’et.


Nærmere om fristen og konsekvenserne ved manglende overholdelse

Det er selve beslutningen om omregistrering, der skal træffes inden 15. oktober 2021. En beslutning om omregistrering, der træffes den 15. oktober 2021 skal Erhvervsstyrelsen modtage senest den 29. oktober 2021.

Focus Advokater anbefaler, at beslutningen træffes hurtigst muligt, da der kan være øget travlhed hos Erhvervsstyrelsen op til fristen.

Manglende overholdelse af fristen indebærer, at man vil modtage en henvendelse fra Erhvervsstyrelsen med en kort frist til at omregistrere eller opløse sig. De IVS’er, som fortsat efter denne frist ikke er omregistreret eller opløst, vil blive oversendt til tvangsopløsning ved skifteretten.


Træk på vores ekspertise

Har du spørgsmål eller brug for sparring/rådgivning, er du velkommen til at kontakte Focus Advokaters afdeling for selskabsret.

Indlæg af