Hvad sker der med dine IP-rettigheder efter Brexit?

Hvad sker der med dine IP-rettigheder efter Brexit?

Nyt fra Focus Advokater P/S, den 13.1.2021

Hvad sker der med dine IP-rettigheder efter Brexit?

Den 24. december 2020 blev EU og den britiske regering enige om en samlet aftale om det fremtidige samarbejde mellem de to parter. Men hvad betyder aftalen for dine IP-rettigheder?

Storbritannien trådte ud af EU den 1. januar 2021, og landet har i den forbindelse vedtaget et sæt nationale regler, der har til formål at sikre beskyttelsen af dine nuværende EU IP-rettigheder. Ud fra disse nationale regler, gælder følgende:

 

Registrerede EU-varemærker og -designs

Efter BREXIT er samtlige EU-designs og EU-varemærker, registreret inden 1. januar 2021, blevet klonet til en national registrering i Storbritannien. Den klonede britiske registrering har fået et nyt ansøgningsnummer men har samme prioritets- og fornyelsesdatoer, som den oprindelige EU-registrering. Overførslen til national registrering sker uden rettighedsmæssige eller økonomiske konsekvenser for rettighedshaverne.

 

Verserende EU-varemærker- og designansøgninger

EU-varemærke- og EU-designansøgninger, som verserer pr. 1. januar 2021, vil ikke automatisk opnå beskyttelse i Storbritannien. En beskyttelse i Storbritannien kræver, at der indleveres en særskilt ansøgning i Storbritannien. Hvis en sådan ansøgning indgives, og ansøgningsgebyret betales inden 9 måneder efter BREXIT, vil registreringen blive oprettet i det britiske rettighedsregister med samme prioritetsdato som din oprindelige EU-ansøgning.

Vær derfor opmærksom på at supplere din EU-ansøgning med en national ansøgning til Storbritannien, hvis du fortsat ønsker beskyttelse i Storbritannien.

 

Patent og ophavsret

Patenter vil umiddelbart ikke påvirkes af BREXIT. Patenter i Storbritannien er udstedt af enten den britiske patentmyndighed eller den europæiske patentmyndighed (EPO), og ingen af disse myndigheder er en del af EU.

Ligeledes vil BREXIT heller ikke påvirke reglerne om ophavsrettigheder, da Storbritannien fortsat vil være bundet af det bagvedliggende regelsæt fra Bernerkonventionen, som ikke er en del af EU. Værker vil derfor kunne opnå ophavsretlig beskyttelse i Storbritannien på samme vis som forud for BREXIT. Der kan dog forekomme visse forskelle i implementeringen af ophavsretsregler, da Storbritannien ikke vil være bundet af fremtidige EU-ændringer på ophavsretsområdet.

 

Særligt om parallelimport

Inden BREXIT kunne rettighedshaver som udgangspunkt ikke forbyde, at der skete parallelimport af produkter, som blev markedsført inden for EU, jf. reglerne om EØS-konsumption.

Den nye handelsaftale mellem EU og Storbritannien tager ikke stilling til konsumptionsprincippet. Storbritannien fortsætter dog foreløbigt med at følge reglerne om EØS-konsumption, men har også meddelt, at dette vil blive genovervejet i løbet af 2021. Vi forventer derfor, at der kommer en opdatering på dette område.

 

Træk på vores ekspertise

Hos Focus Advokater følger vi løbende udviklingen af BREXIT, og vi er parate til at rådgive din virksomhed i alle relevante forhold. For yderligere information eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores IPR-afdeling.

 

Indlæg af