Bilimportør har misbrugt sin dominerende stilling

Nyt fra Focus Advokater P/S, maj 2020

Østrigsk bilimportør har misbrugt sin dominerende stilling

Den østrigske karteldomstol har ved dom af 14.05.2020 fastslået, at importøren af henholdsvis Peugeot, Citroën og Opel – den østrigske importør, PSA – har misbrugt sin dominerende stilling over for en forhandler i Østrig. Dommen er endnu ikke endelig, men tegner et detaljeret billede af, hvad der kan og ikke kan tillades i kontrakter mellem bilimportører og bilforhandlere.

Sagen er anlagt af en østrigsk, uafhængig, autoriseret forhandler og reparatør af Peugeot, Citroën og Opel. Forhandleren påstod, at den østrigske importør, PSA, misbrugte sin dominerende stilling ved at pålægge forhandleren urimelige handelsbetingelser.

Den østrigske importør, PSA, distribuerer både til uafhængige forhandlere og vertikalt integrerede forhandlere, som er en del af (og ejet af) PSA-gruppen.


Dommen

Den østrigske karteldomstol fandt, at den østrigske importør, PSA, i en lang række forhold havde misbrugt sin dominerende stilling over for forhandleren. Her er listet de handlinger, den østrigske importør, PSA, havde foretaget, der blev klassificeret som misbrug:

 

Ved distribution af nye biler:

  • Tvang forhandleren til at deltage i kampagner og derved begrænse forhandlerens frihed til selv at prissætte.
  • Beregning af bonus på baggrund af kundetilfredsundersøgelser, der indeholdte urimelige kriterier, og som ikke var retvisende for den egentlige tilfredshed.
  • Reducering af forhandlerens overskudsgrad, hvis salgsmål, som var overdrevent høje, ikke blev opnået.
  • Salgspriserne til importørens egne forhandlere var lavere end salgspriserne til de uafhængige forhandlere, hvilket gjorde det umuligt for de uafhængige forhandlere at matche priserne på biler solgt af importørens egne forhandlere.

Ved reparation af biler:

  • En forpligtelse til at udføre reparationer på grundlag af garanti- og reklamationskrav af kunder under vilkår fastsat af den østrigske importør, PSA, især ved brug af et kontrolsystem, som er bekosteligt for forhandleren, hvilket gør arbejdet urentabelt.
  • En forpligtelse for forhandleren til at håndtere garanti- og reklamationssager fra kunder på baggrund af timesatser, som ikke dækkede forhandlerens faktiske omkostninger.

Ved både distribution og reparation af biler:

  • Overvæltning af omkostningerne ved Mystery Shopping og revision til forhandleren ved at inkludere disse omkostninger i den faste pris for forhandleruddannelse.

Domstolen fandt også at en række andre forhold ikke udgjorde misbrug af dominerende stilling:

  • En forpligtelse for forhandleren til at investere i virksomhedsidentitet under forudsætning af, at den østrigske importør, PSA, afgav et rimeligt bidrag til disse investeringer.
  • Priserne opkrævet for udstyr til tests og diagnoser.
  • Opkrævning af et fast beløb for uddannelsesaktiviteter.

 

Focus Advokater bemærker

Reglerne for at fastslå en dominerende stilling er anderledes efter de østrigske konkurrenceregler end under Danmarks og EU’s konkurrenceregler. Ved de østrigske regler er det tilstrækkeligt for at blive betragtet som en dominerende virksomhed, at den har en overlegen markedsposition i forhold til virksomhedens kunder eller leverandører – en såkaldt ”relativ dominans”. Dette kan f.eks. forekomme, hvis kunderne ikke handler med andre leverandører. I EU generelt og i Danmark findes begrebet om ”relativ dominans” ikke.


I Danmark indtager en virksomhed en dominerende stilling, når den har en økonomisk magtposition, som gør den i stand til at hindre, at der opretholdes en effektiv konkurrence og dermed kan handle uafhængigt af sine konkurrenter og kunder.

 

Dommen er dermed ikke direkte anvendelig i Danmark og i resten af EU, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt en importør af biler er dominerende. Dommen er dog direkte anvendelig, når det kommer til spørgsmålet om hvilke handlinger, der i givet fald udgør misbrug, hvis importøren er dominerende.


Den østrigske importør, PSA, har meddelt, at de vil appellere dommen til Østrigs højesteret. Dommen er endnu ikke endelig, men tegner et detaljeret billede af, hvad der kan og ikke kan tillades i kontrakter mellem bilimportører og bilforhandlere.


Hvordan kan Focus Advokater hjælpe?

Har du spørgsmål, eller har din virksomhed brug for rådgivning, er du velkommen til at kontakte Focus Advokaters afdeling for konkurrenceret. Vi rådgiver om alle forhold inden for konkurrenceretten, og vores rådgivning er ikke kun begrænset til de juridiske aspekter inden for konkurrenceretten men omfatter også skræddersyede strategier, som bidrager til konkurrencemæssige fortrin i markedet.

FocusAdvokatersKonkurrenceretligOPDATERING

Konkurrenceretlig OPDATERING

er et nyt tiltag fra Focus Advokater, hvor vi hvert kvartal vil orientere om de væsentligste nyheder inden for konkurrenceretten. Vil du holdes opdateret, kan du læse mere/tilmelde dig her.

Indlæg af
Jesper Kruse  Markvart

Jesper Kruse Markvart

Partner, advokat (L), LL.M. in Competition Law and Economics Læs mere
Kathrine Myltoft Rasmussen

Kathrine Myltoft Rasmussen

Erhvervsjuridisk fuldmægtig Læs mere