Udlandsdanskere skal være opmærksomme på den nye planlov

Nyt fra Focus Advokater P/S, den 21.2.2017

Folketinget forventes i løbet af foråret at vedtage en ny planlov, der bl.a. indebærer, at pensionister og deres ægtefæller eller samlevere får mulighed for at anvende deres sommerhuse som helårsbolig allerede efter 1 års ejerskab. Som reglerne er i dag, skal pensionister have ejet deres sommerhus i 8 år, før de må anvende det som helårsbolig.

Mange danskere bosat i udlandet ejer sommerhuse i Danmark. Det er muligt at eje sommerhus i Danmark uden blive fuldt skattepligtig til Danmark af den grund. Råder man derimod over en helårsbolig, anses man for at have bopæl i Danmark. Ifølge SKATs praksis kan man anses for at have bopæl i Danmark, hvis man råder over et sommerhus, som man har tilladelse til at anvende som helårsbolig.

Når man har bopæl i Danmark, gælder der ganske strenge regler for, hvor længe man må opholde sig i Danmark, og hvilke ting man må foretage sig i Danmark, hvis man ikke ønsker blive grebet af fuld dansk skattepligt. Bl.a. må man maksimalt opholde sig i Danmark uafbrudt i 3 måneder ad gangen, eller samlede ophold på i alt 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder. Derudover gælder, at man ikke må arbejde, mens man er i Danmark. Der skal være tale om ferie eller lignende. Man skal være særdeles påpasselig med at besvare erhvervsmæssige mails og telefonopkald og deltage i møder, mens man er i Danmark.

Udlandsdanskere, der nærmer sig pensionsalderen, eller hvis ægtefælle eller samlever nærmer sig pensionsalderen, og som ejer et sommerhus i Danmark, bør derfor være opmærksomme på reglerne for, hvornår man bliver fuldt skattepligtig til Danmark. Fuld skattepligt betyder, at man er skattepligtig af hele sin indkomst, hvad enten den hidrører fra Danmark eller fra udlandet. Man skal derfor selvangive hele sin globalindkomst i Danmark, og så er det op til bestemmelserne i dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og det pågældende land, man bor i, hvorvidt og med hvor meget, Danmark skal lempe for skat betalt i udlandet.

Af: Advokat Heidi Bøgelund Hansen, den 21.2.2017.

Indlæg af