Momsfradrag

Nyt fra Focus Advokater, den 12.5.2016

SKAT udsendte den 16. november 2015 et styresignal, der medførte en række ændringer i holdingselskabernes ret til momsfradrag. Styresignalet giver adgang til genoptagelse for allerede afsluttede momsperioder. Fristen for genoptagelsen udløber snart. Anmodningen om genoptagelse skal indsendes til SKAT senest 6 måneder efter styresignalets offentliggørelse. Anmodningen skal derfor indsendes senest den 16. maj 2016.

 

To EU-domme medførte praksisændring

SKATs styresignal kom på baggrund af 2 afgørelser afsagt af EU-Domstolen den 16. juli sidste år. Dommene ændrede den danske praksis om holdingselskabers fradragsret for moms. Afgørelserne medførte en udvidelse i retten til momsfradrag for rådgiveromkostninger forbundet med erhvervelse af selskabsandele i datterselskaber.

Holdingselskabet skal, for at kunne opnå fuldt momsfradrag, have til hensigt at foretage en indgriben i administrationen af datterselskabet. Holdingselskabet skal have til hensigt at levere momspligtige administrationsydelser til datterselskabet. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis holdingselskabet rådgiver datterselskabet.

Det er SKATs opfattelse, at denne indgriben i administrationen af selskaberne skal ligge ud over, hvad der følger af de rettigheder, indehaveren af kapitalinteressen har i sin egenskab af aktionær eller selskabsdeltager.

Udlejning af maskiner og fast ejendom eller levering af rengøringsydelser kan ikke anses for en indgriben i administrationen af selskaberne. Derimod anses rådgivnings- og konsulentydelser for at være en indgriben i administrationen af selskaberne. Udlejning af personale anses også for en indgriben. Holdingselskabet kan få fuldt momsfradrag for deres udgifter til bl.a. advokat, revisor, telefon og kontorhold i de tilfælde, hvor holdingselskabet leverer en eller flere af ovenstående ydelser.

Hvis et holdingselskab kun deltager i administrationen af enkelte ud af flere datterselskaber, skal muligheden for at fradrage moms fastlægges anderledes. Fradraget knytter sig kun til den andel af holdingselskabets omkostninger, der relaterer sig til aktiviteter i de datterselskaber, hvori holdingselskabet varetager administration eller udbyder tjenesteydelser. For eventuelle fællesudgifter, vil der være tale om en forholdsmæssig fradragsret.

Det samme er tilfældet for holdingselskaber, der leverer såvel momspligtige ydelser som momsfritagne ydelser (f.eks. långivning og formidling af lån).

 

Frist for genoptagelse

Der kan anmodes om genoptagelse af momstilsvaret, hvis hidtidig dansk praksis samlet set har været til ugunst for holdingselskabet. Anmodningen om genoptagelse skal indsendes til SKAT senest 6 måneder efter styresignalets offentliggørelse. SKAT udsendte styresignalet den 16.11.2015. Anmodningen skal derfor indsendes senest den 16.5.2016.

Genoptagelse kan ske for momsperioder som er påbegyndt men ikke er afsluttet den 16.7.2005. Dette skyldes, at det er muligt at anmode om genoptagelse 10 år tilbage i tiden fra EU-domstolens afgørelser den 16.7.2015. Der kan derfor ske ekstraordinær genoptagelse for perioder, der er påbegyndt, men ikke er udløbet den 16.7.2005.

Anmodningen om genoptagelse skal indgives til SKAT. Holdingselskabet skal kunne dokumentere opgørelsen af tilbagebetalingskravet gennem relevant regnskabsmateriale og andet relevant bilagsmateriale, som efter holdingselskabets opfattelse kan bidrage til at dokumentere kravet. Anmodningen skal indeholde oplysninger om navn, adresse og CVR-nr., samt en specifik opgørelse af kravet på tilbagebetaling.

 

Af: Advokat Tine Seehausen og trainee Anders Falkesgaard Hansen, den 12.5.2016  

Indlæg af
Tine Seehausen

Tine Seehausen

Partner, advokat (L), Cand.merc.aud, LLM in VAT and indirect tax Læs mere