Konkurrencereglerne

Nyt fra Focus Advokater P/S, den 15.8.2016

I en pressemeddelelse af 19.7.2016 har EU-Kommissionen offentliggjort europæisk histories største bøde for overtrædelse af konkurrencereglerne. Den samlede bøde var på 2,93 milliarder euro eller ca. 22 milliarder kroner.

”Lastbilkartellet”
Bøden blev udstedt til en række lastbilproducenter, herunder Volvo/Renault, Daimler, Iveco og DAF, for deres deltagelse i, hvad der nu kendes som ”Lastbilkartellet”. Lastbilproducenten MAN var også involveret i kartellet, men undgik bøden ved at afsløre kartellet til EU-Kommissionen som led i EU-Kommissionens straflempelsesprogram.

Kartellet havde stået på i 14 år fra 1997 til 2011, og lastbilproducenterne havde blandt andet koordineret deres fabrikspriser på lastbiler, og på den måde har lastbilproducenterne holdt priserne på lastbiler kunstigt høje. Derudover koordinerede lastbilproducenterne timingen for frigivelsen af emissionsteknologier, sådan at konkurrencen på miljøforbedringer blev svækket. Lastbilproducenterne aftalte desuden at videresende regningen for lovkrævede teknologiske forbedringer til forbrugerne, hvilket også medførte at priserne kunne holdes på et kunstigt højt niveau.

Bøden til lastbilproducenterne viser, at konkurrencereglerne spiller en større og større rolle for virksomhederne, og det kan blive meget dyrt ikke at overholde konkurrencereglerne.


Konkurrencereglerne
Også nationalt er der stort opærksomhed på overholdelse af konkurrencereglerne, hvilket det københavnske byggekartel er et eksempel på. Her har 23 virksomheder nu betalt bøder på sammenlagt 30 millioner kr. Virksomhederne er sigtet for at have aftalt ulovlige priser på byggeprojekter til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner. Der er tale om både private og offentlige byggerier, herunder opførelse af skoler og plejehjem for offentlige midler.

Konkurrencereglerne gælder for alle virksomheder, store som små, og det er helt og aldeles virksomhedens eget ansvar at overholde reglerne. Reglerne er dog meget komplicerede, og der er flere områder, hvor virksomheden med fordel kan søge juridisk rådgivning.


Reglerne kort fortalt
Essensen af konkurrenceretten er dog den, at konkurrencebegrænsende kontakter mellem virksomheder, der kan begrænse eller forvride den normale konkurrence, er forbudt. Det betyder blandt andet at priskoordinering og markedsopdeling er forbudt. Også mere uskyldig adfærd kan være problematisk, f.eks. udveksling af informationer, modtagelse af informationer selv hvis man ikke handler på dem, deltagelse i møder, hvor en bestemt adfærd bliver diskuteret, osv.


Er du i tvivl om din virksomhed overholder reglerne?
Konkurrenceretten indeholder mange fælder, og det kan være svært at navigere i, især for en mindre virksomhed. 

Derfor tilbyder Focus Advokater P/S en gennemgang af din virksomhed for at identificere lige præcis de konkurrenceretlige udfordringer din virksomhed står overfor. Derudover tilbyder Focus Advokater P/S at udarbejde et Compliance Program til netop din virksomhed, så du sikrer, at din virksomhed også i fremtiden overholder konkurrenceretten.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din virksomhed overholder konkurrenceretten, eller vil du sikre, at din virksomhed også i fremtiden overholder konkurrenceretten, så kontakt Focus Advokater P/S og få en uforpligtende samtale om netop din virksomheds behov for bistand til konkurrenceretten.
 

Af: Advokat Michael Clemmensen og advokatfuldmægtig Jesper Kusk Markvart, den 15.8.2016

Indlæg af
Michael Clemmensen

Michael Clemmensen

Partner, advokat (H), certificeret voldgiftsdommer Læs mere
Jesper Kruse  Markvart

Jesper Kruse Markvart

Partner, advokat (L), LL.M. in Competition Law and Economics Læs mere