Nye krav om registrering af ejerskab og stemmerettigheder i kapitalselskaber fra 15.12.2014

18.12.2014

Hvad skal mit selskab registrere? 
Det Offentlige Ejerregister åbner for registrering den 15.12.2014 på virk.dk. Fra nævnte dato vil alle kapitalselskaber (A/S, ApS, P/S og IVS) således skulle registrere ejerandele og stemmerettigheder i selskabet på 5% eller herover i det elektroniske ejerregister. Desuden skal der ske registrering af ændringer i ejerandele eller stemmerettigheder, der bevirker, at grænserne på 5, 10, 20, 25, 50, 90 eller 100% samt 1/3 og 2/3 passeres, uanset om det er i op- eller nedadgående retning.

Også panthavere skal registreres, såfremt pantet omfatter stemmerettighederne, og panthaver agter at udnytte disse. Desuden skal ejere af ihændehaveraktier på under 5% i ikke-børsnoterede selskaber selv registrere sig, idet disse oplysninger dog registreres i en ikke-offentlig tilgængelig del af registret.

De oplysninger, der skal registreres, er kapitalejerens navn, adresse og CVR/CPR-nummer, samt vedkommendes stemme- og/eller kapitalandel angivet i ovenævnte intervaller.

Hvornår skal registrering senest ske? 
Der indføres en overgangsordning, således at ejer- og stemmeforhold pr. 14.12.2014 blot skal indberettes inden den 15.6.2015. Alle ejer- eller stemmeforhold, der etableres eller ændres den 15.12.2014 eller senere, skal registreres inden 14 dage efter, at selskabet har fået kendskab til dem. Hvis der handles aktier i dit selskab den 1.12.2014, vil registrering altså blot skulle ske inden den 15.6.2015, men en tilsvarende handel foretaget og meddelt selskabet den 16.12.2014 skal registreres senest den 30.12.2014.

Erstatter ejerregistret ejerbogen? 
Det er væsentligt at være opmærksom på, at ejerbog og ejerregister er to forskellige fortegnelser, der skal føres hver for sig.

Enhver kapitalejer har pligt til at indberette sin stemme- og ejerandel til selskabet. På baggrund af disse indberetninger skal selskabet føre en ejerbog, hvoraf alle ejeres navne og procentvise kapitalandel og stemmeret fremgår, uanset hvor små de måtte være. Ejerbogen er kun tilgængelig for selskabets ejere, og så offentlige myndigheder som f.eks. SKAT.  Den føres hovedsagligt for at sikre, at selskabet kan kommunikere med sine ejere.

Udover at føre en ejerbog skal selskabet nu også indberette ejerandele og stemmerettigheder på 5% eller derover til ejerregistret, der er offentligt tilgængeligt. Af ejerregistret fremgår ikke en eksakt procentvis stemme- eller kapitalandel men kun i hvilket interval, stemmeretten og kapitalandelen ligger (dvs. om den er over 5, 10, 20, 25, 50 eller 90%, 1/3 eller 2/3). Hvis en person f.eks. ejer 9% af kapitalen, vil selskabet altså blot til ejerregistret skulle oplyse, at vedkommende ejer over 5%.

Samtidig med Det Offentlige Ejerregister oprettes en online løsning for ejerbøger på virk.dk. Hvis selskabet fører sin ejerbog via dette system, vil de relevante oplysninger automatisk blive indberettet til ejerregistret. Selskabet har dog ikke pligt til at anvende denne løsning, men kan føre ejerbogen som hidtil.

Hvad kan man bruge Det Offentlige Ejerregister til? 
Ejerregistrets formål er at skabe gennemsigtighed og forebygge økonomisk kriminalitet. Det henvender sig altså primært til offentlige myndigheder, der med registret får nye værktøjer i kampen mod blandt andet hvidvask. Ejerregistret er dog tilgængeligt for enhver og giver dig altså mulighed for at se, hvem der ejer større kapitalandele i både dit og andres selskaber. Dog åbnes registret først for offentligheden den 15.6.2015.

Det videre forløb
Focus Advokater P/S kan tilbyde at håndtere registreringen. Det, vi som udgangspunkt skal bruge, er en opdateret ejerbog, der indeholder oplysninger om alle ejeres kapitalandele, stemmerettigheder, fulde navn, adresse og CPR/CVR-nummer. Såfremt nogle af kapitalandelene er pantsat, eller såfremt der er indgået aftaler, der påvirker stemmerettighederne i selskabet, skal oplysninger herom også medsendes. Oplysningerne bedes sendt til Dorthe Møller på dm@focus-advokater.dk.

Prisen for Focus Advokaters håndtering af registreringen i Det Offentlige Ejerregister er i de simple tilfælde, hvor alle ejere er fysiske personer, og hvor ingen af disse har pantsat deres kapitalandele, kr. 600,00 plus moms.  Øvrige tilfælde afregnes efter medgået tid.

Indlæg af
Hans Henrik Banke

Hans Henrik Banke

Partner, advokat (H), leder af afdelingen selskabs-, skatte- og kontraktret Læs mere