Generationsskifter af selskaber skal være dyrere

5.2.2015

Hvad er formueskattekursen?
Formueskattekursen er en særlig beregningsmetode, som anvendes til at fastsætte værdien af aktierne eller anparterne i et selskab. Metoden kan kun anvendes, når handelsværdien af selskabets aktier ikke kan fastlægges på anden vis, f.eks. fordi selskabets aktier aldrig er blevet omsat. Metoden kan endvidere kun anvendes ved overdragelser af aktier inden for bo- og gaveafgiftskredsen, dvs. typisk mellem forældre og børn. Metoden anvendes derfor som led i generationsskifter. Metoden er udtryk for en matematisk beregning af selskabets værdi ud fra historiske tal. Metoden finder ikke nødvendigvis frem til den aktuelle og reelle handelsværdi af selskabet, som jo netop ikke kendes præcist i de tilfælde, hvor formueskattekursen kan anvendes. Ofte fører formueskattekursen til en lavere værdiansættelse, end hvis man havde anvendt de alternative skattemæssige beregningsmetoder.

Hvorfor ophæves formueskattekursen?
Skatteministeriet begrunder ophævelse af formueskattekursen med, at formueskattekursen fører til en for lav værdi, og at aktierne derfor bliver overdraget eller arvet for billigt. En højere værdiansættelse vil føre til, at bo- eller gaveafgiften øges tilsvarende. Den skat, overdragelsen udløser, vil også forhøjes tilsvarende, medmindre der kan overdrages med skattemæssig succession. Konsekvensen af afskaffelsen er altså at mange generationsskifter i sidste ende bliver dyrere at gennemføre.

Alternativer til formueskattekursen
Når formueskatten er ophævet, kan man i stedet anvende de hjælperegler, der er beskrevet i TS cirkulære 2000-9 og -10. Der er dog kun tale om vejledende hjælperegler, som kun gælder, hvis de giver et egnet udtryk for aktiernes værdi. Dvs. SKAT kan forlange, at man i stedet beregner værdien ud fra andre metoder, som er beskrevet i et transfer pricing cirkulære fra 2009, og som er tiltænkt anvendelse ved koncerninterne handler i store internationale koncerner.

Kritik
Ophævelsen af formueskattekursen vil formentlig blive udsat for en del kritik, dels fordi mange er af den opfattelse, at formueskattekursen ikke uden videre kan ophæves ved et administrativt udstedt cirkulære. Dels fordi man afskaffer den beregningsmetode, som skaber størst forudsigelighed ved værdiansættelse af aktier, hvor handelsprisen ikke kendes, fordi aktierne aldrig har været omsat. Dermed øges retsusikkerheden for skatteyderne.

Ophævelsen af formueskattekursen skal ses i sammenhæng med, at skatteministeriet i et lovforslag, som er netop er sendt i høring, foreslår, at bindende svar om et aktivs værdi skal kunne miste sin bindende kraft, hvis det efterfølgende har kunnet konstateres, at værdien af aktivet afviger væsentligt fra den værdi, der fremgår af det bindende svar. Dvs. skatteyder vil herefter ikke engang kunne vide sig sikker på værdiansættelsen ved på forhånd at indhente bindende svar. 

Indlæg af